Na kvalitu vody vo svojej studni sa dnes pýtali desiatky ľudí z regiónu

23.03.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 22. marca (TASR) - Za účelom zistenia kvality vody vo svojich studniach navštívili dnes pobočku Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) vo Vranove nad Topľou desiatky ľudí z regiónu. Bezplatné analýzy donesených vzoriek tu pre nich zrealizovali pracovníci VVS pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody.
"Ľudia často nevedia, čo pijú, je to v záujme nášho zdravia, aby sme poznali, akú kvalitu má voda, ktorú konzumujeme. Chcela som sa dozvedieť, aké množstvo dusičnanov obsahuje, či je pitná, alebo je potrebné napojiť sa na vodovod zo Stariny," uviedla pre TASR Viera Pališinová z Hlinného. Ako dodala, rozbory potvrdili, že voda zo studne, ktorú v domácnosti používa, je vhodná pre dospelých, konzumáciu deťmi jej však vzhľadom na namerané dusičnany ďalej neodporučili.
Do vranovského závodu VVS dnes priniesol vodu na rozbor aj miestny dôchodca, a to až z dvoch studní, ktoré využíva. Výsledok analýzy ho prekvapil. "Jedna vzorka je vyhovujúca, druhá nie. Studne sú od seba vzdialené iba približne 150 metrov," poznamenal.
Prítomnosť nekvalitnej vody v studniach okresu dnes potvrdilo viacero meraní. Celkový počet analyzovaných vzoriek dosiahol číslo 272, z toho 105 bolo nevyhovujúcich, čo predstavuje 38,6 %. V roku 2011 analyzovali vodári 301 vzoriek, nekvalitný vodný zdroj potvrdili v 148 prípadoch - 49,17 %.
"Prehľad analýz dusičnanov potvrdzuje, že okres Vranov nad Topľou patrí spolu s okresom Trebišov a Michalovce medzi okresy s najvyššou závadnosťou. Kvalita vody z domových studní je z hľadiska obsahu dusičnanov v mnohých prípadoch nevyhovujúca," uviedla pre TASR Adriana Marušinová z agentúry Penelopa, ktorá zastupuje VVS v styku s médiami. Tým, ktorí chcú mať istotu, že je ich voda v poriadku, odporúča VVS napojiť sa na vodovodnú sieť.
Na verejné vodovody bolo na sklonku minulého roka napojených zo 69.024 obyvateľov Vranovského okresu, ktorí majú možnosť pripojenia sa, celkovo 45.770 ľudí. Zo 68 obcí regiónu prevádzkuje VVS vodovod v 41 obciach.
 

Vyberte región